vineri, 26 februarie 2016

Nevoi sufletesti neexprimate pot genera conflicte

Nu vor fi ideile mele cele ce voi urma sa postez, nu in intregime, mai exact.

Citim mereu, ne informam si dorim sa aflam cat mai multe si variate opinii sau date in legatura cu ceea ce ne intereseaza mai mult si mai mult...in functie uneori de dispozitia noastra de moment.

Meditam si ne intrebam, si invers, ne intrebam si meditam....
Oare ce ar fi sa schimbam din aspectele ce nu ne plac in viata noastra sufleteasca , cum sa procedam?
Dorim ca sa avem liniste launtrica iar in inima noastra sa fie eterna pace si un zambet incurajator...
Insa fiecare zi aduce cu sine alte si alte probleme, neplaceri  - iar unele dintre ele totalmente neanticipate. Cu trecerea prin fiecare asemenea noua traire ar trebui sa ne inarmam cu unele calitati pe care probabil nu le stapanim indeajuns , de aceea avem nevoie de rabdare multa si stapanire de sine, foarte greu de insusit, este adevarat.

"Una dintre cele mai complexe şi provocatoare lecţii de viaţă este a învăţa să nu punem totul la inimă, acumulând sentimente negative.. În special atunci când suntem tineri, sau dacă suntem prea sensibili, ducem atât de mult din energia aferentă întâmplărilor vieţii, în lăcaşul inimii. Această atitudine poate fi copleşitoare şi contraproductivă, dacă ne destabilizează în mod frecvent. Atunci când ne simţim criticaţi sau atacaţi din toate direcţiile, devine extrem de dificil să ne revenim, pentru a continua să afirmăm adevărul nostru, redându-l prin cuvinte şi reflectându-l în fapte. În aceste situaţii, am face bine să ne amintim vechea zicală cu privire la importanţa desprinderii de anumite situaţii, ce vor aluneca din câmpul nostru, precum se prelinge apa de pe spatele unei răţuşte."

Dar...cum ? vine intrebarea , imediat ....aceasta usurinta de a trece nepasatori , neatinsi de remarci dureroase si uneori nedrepte  la adresa noastra nu vine de la sine, nu o avem, pur si simplu. Si pentru aceea destabilizarea emotionala despre care ne spune autorul articolului in randurile de mai sus are loc de multe ori, in alte cuvinte se repeta suparator de des in special la aceia dintre noi cu o mare sensibilitate...

"Conflictul este un aspect inevitabil al vieţilor noastre; dat fiind că, adeseori, sistemele noastre de credinţă şi modurile noastre de a fi contrastează puternic cu cele ale fiinţelor dragi, ale cunoştinţelor, ale partenerilor de afaceri, ori ale colegilor de serviciu. Totuşi, în pofida suferinţei pe care o pot declanşa neînţelegerile, ele constituie, totodată, o sursă de învăţăminte. 
Maniera în care ne strunim pe noi înşine, atunci când ne aflăm în situaţii tensionate sau conflictuale, indică nivelul nostru de răbdare, de stăpânire de sine, precum şi gradul de elevare a stărilor noastre emoţionale – calitatea energiei noastre."

Mai usor de inteles decat a gasi acele maniere , a ni le insusi. In urmatoarele idei am aflat ceea ce doream, o solutie nu tocmai greu de aplicat...



 
"Cu scopul de a soluţiona conflictele, oricât de supărătoare ar fi motivele neînţelegerilor, ar trebui să ne abordăm oponentul cu inima deschisă, plină de compasiune. Judecăţile şi vina trebuie lăsate deoparte; mai mult decât atât, ele trebuie înlocuite cu respect reciproc. Conflictul îşi are, în mod frecvent, originea, în nevoi sufleteşti neexprimate, care sunt mascate de atitudini combative, sau de un comportament agresiv. Dacă abordăm şi gestionăm o stare conflictuală, cu inimile pline de iubire şi acceptare, atunci vom fi, cu siguranţă, în măsură să găsim o cale de soluţionare favorabilă."

Asa simteam : ca iubirea, respectul si intelegerea celuilalt  , acela care ne-a tulburat prin vreo atitudine sau cuvinte nepotrivite , ar fi calea. Lipsa de prejudecati si ocolirea  resentimentelor. Ne aduc o adevarata eliberare , descatusare de apasarea sufleteasca si animozitatea care impinsa la infinit ne pot distruge si instraina chiar de noi insine.

Sa ne straduim sa acceptam ca nu toti suntem la fel, ca acel conglict creat poate ramane doar de moment si ca intelegandu-l pe oponentul nostru, ajungem la lumina si la impacare. Iar noi regasim zambetul  cald care aduce alte zambete in inimile sau pe fetele celorlalti.



Sa intelegem  ca :
 
"fiecare conflict se preschimbă într-un nou prilej de a-ţi dezvolta empatia, compasiunea şi toleranţa."

Madisyn Taylor – Puterea Compasiunii
postare si comentarii  -  Cristina David
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu